Tilbage til forsiden af Lossepladsbørn i CEBU City
info

Info om arbejdet pÅ lossepladsen

 

Klunsere


Klunsere

Folk der arbejder på lossepladserne kaldes for klunsere.

 

 

Klunsernes indtjening

Her er en liste over, hvad klunserne tjener på de forskellige ting fra lossepladsen:

 

1 kg. plastic: 6 pesos
1 kg. glas: 2 pesos
1 kg. jern: 2 pesos
1 kg. tomme flasker: 3 pesos
En rissæk: 1 pesos pr. styk

 

Sortering af rissække

 

På billedet ses nogle mennesker, som er i gang med at sortere rissække. Sækkene har de købt af folk, der har fundet dem på lossepladsen.

Valutakurser

Danske kroner skal ganges med 9 for at omregnes til filippinske pesos.

1 DKK = 9 PHP

 

Eksempel:

10 DKK svarer til 90 PHP (10 x 9)
100 PHP svarer til 11,11 DKK (100 : 9)

(DKK = danske kroner)
(PHP = Philppine pesos)

 

Arbejde på lossepladsen

Voksne og børn over 12 år kan arbejde på lossepladsen med at sortere skrald. De folk, der arbejder på lossepladsen, kaldes klunsere. Når klunserne sorterer skrald, samler der for eksempel alt det plastick glas, jern eller alle de rissække de kan finde. De ting, som klunserne har samlet sammen, kan de sælge ved de genbrugsstationer, der ligger lige uden for lossepladsen. På den måde tjener de penge til at leve for.

Mange klunsere samler også på ting, som de kan bruge i hverdagen. Det kan for eksempel være gryder og tallerkener, eller ting de kan bruge til at bygge eller reparerer deres huse med. For eksempel træbredder eller store stykker plastik.

Arbejdstid
Klunserne kan arbejde båden om dagen og om natten. Nogle klunsere arbejder op til 12 – 16 timer på en dag. Andre går ud på lossepladsen flere gange i løbet af én dag og arbejder i nogle timer af gangen.

 

Margielyns bedstemor

På billedet ses Margielyns bedstemor. Hun står med den sæk og den klo, hun bruger, når hun arbejder på lossepladsen


Arbejdsudstyr og redskaber
Selvom klunserne arbejder mellem affald og skrald, bærer de ikke uniform eller nogen anden form for beskyttelse til eksempelvis deres fødder. Når klunserne tager på arbejde, medbringer de ikke andet end en lang matalklo til at samle ting op med og en stor kurv eller sæk til at have tingene i. Hvis de arbejder om natten, har de for det meste også en pandelygte. Ellers er det nemlig ikke muligt for dem at se noget i mørket.

 

Løn
Da klunserne har forskellige arbejdstider, er det også forskelligt, hvor meget de kan tjene på en dag. Har de arbejdet 8 timer på en dag, kan de tjene omkring 130 pesos, hvilket svarer til 15 danske kroner.