Tilbage til forsiden af Lossepladsbørn i CEBU City
 

Introduktionstekst

Rundt om i verdenen lever børn på jeres alder under meget forskellige vilkår. Mange lever, ligesom jer, i et hus eller en lejlighed med flere forskellige rum og med badeværelse og køkken. Mange har ligesom de fleste af jer deres eget værelse med en masse ting, som kun er jeres. I er vant til, at der kommer vand ud af hanerne som I kan tage bad i, børste tænder i og ligefrem drikke. I er også vant til, at der er mad i køleskabet som I kan spise, når I er sultne. Men der findes rigtig mange børn, som lever på helt andre måder end I gør.

 

Flippinerne er et af de lande i verden, hvor der lever mange fattige familier og børn. Her er der mange familier, som ikke har noget sted at bo og som derfor lever på gaden. Der findes også mange familier, som lever i det vi kalder slumkvarterer. Dette er steder, hvor der bor en masse mennesker på meget lidt plads og på steder, som er meget beskidte. Huse i slumkvarterer er som regel meget små og kan være bygget af blikplader, træplader, plasticstykker, papkasser eller andre ting, som kan genbruges. I disse huse er der ofte ikke indlagt vand. Det betyder, at man ikke lige kan tænde for hanen og få vand at drikke eller til at vaske sig i. Man må i stedet gå ud for at hente det ved floder, søer eller vandpumper.

 

Når der bor mange mennesker tæt sammen på steder, hvor der er meget beskidt, og hvor alle ikke har adgang til rent vand, kan der dannes mange bakterier. Det betyder, at der i slumkvarterer ofte er meget sygdom som det kan være svært at bekæmpe. Udover at man nemt bliver syg, når man bor steder, hvor der er mange bakterier, så er det også meget svært for mange mennesker at blive raske igen. I mange fattige lande er lægehjælp nemlig ikke gratis som det er her i Danmark, og derfor er der mange, som simpelthen ikke har råd til at gå til lægen og få medicin. Så i stedet for at blive raske, så vil de syge smitte andre og på den måde spreder sygdommene sig.

 

Herhjemme i Danmark bliver vi også udsat for mange forskellige bakterier, men fordi vi ellers lever godt og sundt så bliver vi ikke så let syge. Vi vasker vores hænder, når vi har været på toilet, eller inden vi skal lave mad og vi kommer i bad flere gange om ugen eller måske hver dag. Vi får også mad når vi er sultne, og det endda flere gange om dagen. Gennem vores mad får vi en masse vitaminer, som er med til at styrke vores immunforsvar, og som kan holde sygdomme på afstand. Desværre er der rigtig mange fattige børn, som slet ikke får så meget mad som I gør, og som må gå sultne i seng om aftenen. Og når de får mad, er det ikke altid de får sund mad med vitaminer – f.eks. er det ofte for dyrt for familierne at købe frugt og grøntsager.

 

Heldigvis findes der mange organisationer og frivillige mennesker, som gerne vil hjælpe disse mange fattige familier og børn. Måske kender I organisationer som Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp? Måske er der endda nogle af jer, der har været med til enten at samle penge ind eller donere penge ved store landsindsamlinger. Der findes rigtig mange hjælpeorganisationer rundt om i verden, og der findes også mange, som er meget mindre end Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp. Disse organisationer hjælper familier og børn i fattige områder ved f.eks. at dele tøj og mad ud, eller ved at hjælpe familier med at betale for deres børns skolegang.

 

Det er meget svært at komme ud af fattigdommen, og rigtig mange familier kommer det aldrig. Børnene bliver født i slumkvarterene og det ender ofte med, at de bliver boende og selv stifter familie i de samme områder. Den største grund til, at det er så svært at komme ud af fattigdommen er manglende skolegang. For jer er det helt naturligt at gå i skole, og I har alle sammen de ting, I skal bruge som f.eks. skoletaske, penalhus og blyanter. Rundt om i verden findes der mange fattige børn, som ikke går i skole fordi deres forældre ikke har penge til det. Godt nok er selve skolen ofte gratis, men mange familier har simpelthen ikke råd til at købe skoleuniform, blyanter, papir og hvad man ellers bruger i skolen og derfor kommer børnene ikke i skole. Hvis man ikke går i skole, og ikke lærer at skrive og læse, kan det være meget svært at få et arbejde, og så har man ikke andet valg end at blive boende i slumkvarterene.